OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Víztorony
Vigadó
Zenepavilon
Emlékkút
Cím: Hősök parkja sz. n.
24413 Palics, Szerbia

A Palicsi-tó mellett található épületegyüttes, melynek kiépítése 1912-ben fejeződött be Jakab Dezső (Biharrév, 1864 – Budapest, 1932) és Komor Marcell (Pest, 1868 – Sopronkeresztúr, 1944) pesti építészek tervei alapján, a szecesszió magyar változatának kiemelkedő példája. Ide tartozik a Víztorony, a Vigadó, a Zenepavilon és a Női strand. A Víztorony, amely a hozzá tartozó pavilonnal együtt villamosmegálló is volt, a park főbejáratánál található, és a kapuján keresztül feltűnik a tó víztükre. A kapu nyílása a székely kapukra emlékeztet, és a sétány révén össze van kötve a Vigadó alatti boltívvel. A Vigadó szalonként és szórakozóhelyként szolgált, többfunkciós bálteremmel, cukrászdával, étteremmel, üzletekkel és két nagy terasszal. Míg a Víztorony mára Palics jelképe lett, addig a Vigadó üzleti és kongresszusi célokat szolgál. A Vigadó és a tó között elhelyezkedő nyolcszögletű Zenepavilon térzenei koncerteknek adott helyet, melyekkel a zenészek a fürdő és nyaralóhely vendégeinek jobb hangulatához kívántak hozzájárulni. Az említett épületek sorába tartozik az Emlékkút is, amely közvetlenül a tó partján található, és amely 1912-ben készült el annak emlékére, hogy befejeződtek Jakab és Komor palicsi épületei és a szabadkai Városháza építésének munkálatai. A kúton a három jellegzetes szecessziós női arc mellett egy rövid leírás olvasható a tó történetéről.
(Ninkov K. Olga)
Irodalom:
Magyar László (2003): Palićke šetnje – Palicsi séták – Palić Promenades. Palić – Ludaš & Krstić, Boško, Szabadka.
Martinović Cvijin, Kata (2002): Subotički opus Komora i Jakaba – Komor és Jakab szabadkai opusa. In: Krstić, Boško (ed.): Secesija u Subotici – Szecesszió Szabadkán. Književna zajednica, Subotica – Kijárat Kiadó, Budapest, 24–75.
Várallyay Réka (2006): Komor Marcell – Jakab Dezső. Holnap Kiadó, Budapest.
Vujinović Prćić, Gordana (2006–2008): A Vigadó, A Víztorony, Az Emlékút, A Zenepavilon. Örökségvédelem, 1., Községközi Műemlékvédelmi Intézet, Szabadka, 137–143.