121

Cím: Dimitrije Tucović 6.
24000 Szabadka, Szerbia

A kisebb méretű, pazar domborműveket a Dimitrije Tucović utca 6. szám alatt álló eklektikus neobarokk homlokzaton találjuk, pontosabban Róth József zsidó kereskedő második bérházán. A Városházát a Városi Múzeummal összekötő utcában álló épület 1887-ben készült Koczka Géza tervei alapján. Az első emeleti homlokzaton szimmetrikusan elhelyezett mezőkben gazdag, mitológiai jeleneteket ábrázoló gipsz és malterdíszítést találunk. Balról az első reliefen Aurora, a hajnal ókori római istennője látható, amint felszáll a bátyja, a Nap hajtotta kocsi előtt. A következő domborművön Apolló látható a kilenc múzsával – a művészet és tudomány patrónusaival, akiknek kezében atributumok láthatóak. A harmadik jeleneten Bacchus, a bor ókori istene és felesége, Ariadné van ábrázolva egy kocsiban, amely elé oroszlánok és szatírok vannak befogva. Ezek a domborművek azért egyedülállóak, mert a kis méretük ellenére számos figura plasztikusan és dinamikusan lett kidolgozva, ami a barokk formakezelés sajátossága. A nyitott kagylóhéjas timpanonok és a szárnyas angyalok, a tető szélén és a bejárati kapu felett látható oroszlánfejek, a domborművek jeleneteivel együtt, tipikus példái a stílusok eklektikus keveredésének.
(Ninkov K. Olga)
Irodalom:
Vujnović Prćić Gordana – Aladžić Viktorija – Grlica Mirko (2004): Gradotvorci–Városteremtők. I, Városi Múzeum, Szabadka, 194–197.
Rakočević–Cvijanov Maja, Džamić Neda (2011): Fasadni reljefi i skulpture u zaštićenom jezgru Subotice. Községközi Műemlékvédelmi Intézet, Szabadka, 45–47.