131

Cím: Korzó 1.
24000 Szabadka, Szerbia

Ifj. Vojnich Máté jogász, városi közvádló, katonai szenátor és polgármester-helyettes bérpalotáját Jedlicska János budapesti kőművesmester tervezte 1893-ban. Az épület a francia neoreneszánsz látványos példája a virágos gótika, a gotico fiorito elemeivel gazdagítva, és a kisszámú szabadkai átriumos épület egyike. Az első emeleti erkélyen a balkon felett egy vitéz önálló, festett alakja látható, aki bal kezében pajzsot tart maga előtt a Vojnich család címerével. Felemelt jobb kezében valaha egy kopját tartott. A palota többi díszítő plasztikája az ablakok körül kapott helyet – a két delfines figura tipikus reneszánsz részlet. A homlokzathoz hasonlóan, a belső terek is pazar kialakításúak voltak, stukkó díszekkel és fényűző, Zsolnay kerámiából készült kályhákkal, a falakat pedig Blaskovits Mihály művészi szobafestő munkája díszítette. Az épület belseje igen kényelmes volt, hiszen már 1893-ban két liftet láttak elő benne. Az emeleteken fürdőszobás lakások voltak, a földszinten pedig üzletek, három kisebb udvari lakás, istálló különálló bokszokkal hat ló számára, kocsiszín és egy lovászlakás közvetlenül az istálló mellett. Az istállót és a lovászlakást a 20. század közepén a Munkás mozi termévé építették át.
(Ninkov K. Olga)
Irodalom:
Vujnović Prćić Gordana – Aladžić Viktorija – Grlica Mirko (2004): Gradotvorci–Városteremtők. I, Városi Múzeum, Szabadka, 40–45.
Rakočević–Cvijanov Maja, Džamić Neda (2011): Fasadni reljefi i skulpture u zaštićenom jezgru Subotice. Községközi Műemlékvédelmi Intézet, Szabadka, 51–53.