133

Cím: Korzó 8.
24000 Szabadka, Szerbia

Samko Manojlović bérpalotáját feltételezhetően Macskovits Titusz (Szabadka, 1851 – Szabadka, 1919) szabadkai építész tervezte a 19. század nyolcvanas éveinek elején, neoreneszánsz stílusban. Az épületet egyedülálló alakos plasztikák díszítik. A földszinten, a bejárati kapu feletti timpanon szárain a reneszánsz szobrászat szellemében megformált férfi és női akt, Zeusz és Héra láthatóak. Ekkor került sor első ízben a férfi és női test szépségének ilyen nagy méretű szemléltetésére valamely szabadkai homlokzaton. A főhomlokzat emeleti részén, és a két oldalablak felett, egy-egy női alakpárt látunk, amelyek egyike Michelangelónak a Medici-kápolnán látható szobordíszeire (1520) emlékeztet. Az emeleti rész alakjai a rájuk jellemző tárgyakat tartják kezükben, így tudni lehet, hogy egyikük Medúza, aki Perszeusz kifényesített pajzsára tekintve meglátta a saját tükörképét és kővé meredt, a kompozíció másik részében pedig Athéné látható, bagollyal és könyvvel. Jelen van Artemisz alakja is, a termékenység és a vadászat istennőjéé, továbbá Jusztíciáé, akit jobbjában botot tart. A bal kezében rokkát tartó alak valószínűleg Párka, az emberi sors három ókori istennőjének egyike. Az épületet a gazdagon festett, látványos lépcsőház jellemezi.
(Ninkov K. Olga)
Irodalom:
Vujnović Prćić Gordana – Aladžić Viktorija – Grlica Mirko (2004): Gradotvorci–Városteremtők. I, Városi Múzeum, Szabadka, 66.
Rakočević–Cvijanov Maja, Džamić Neda (2011): Fasadni reljefi i skulpture u zaštićenom jezgru Subotice. Községközi Műemlékvédelmi Intézet, Szabadka.