126

Ma Svetozar Marković Gimnázium.
Cím: Petőfi Sándor 1.
24000 Szabadka, Szerbia
Információ:
Telefon: +381 (0)24-552-820
e-mail: gimnasium.subotica@gmail.com
http://www.gimnazijasubotica.edu.rs

A fiú főgimnázium épületét Raichl Ferenc (Apatin, 1869 – Budapest, 1960) tervezte neobarokk stílusban a 19. század végén. Az intézmény 1899-ben kezdte meg működését ebben az épületben. A főbejárat felett egy mezítelen ifjú álló alakja látható, amint kezeivel Szabadka címerének és a tervező családi címerének barokk oromdíszeire támaszkodik. Az első emelet barokk stílusú homlokzati díszítését koszorúk és groteszk szatírok teljes alakú szobrai teszik hangsúlyossá. Az épület tetején két ülő angyal alakja látható, amint a glóbuszt tartják kezükben. A gömbön eredetileg kereszt állt, mivel az intézménynek akkoriban vallási jellege is volt. Ezek a szobrok és a földgömb cinklemezből készültek kovácsolással, az alakok pedig valósághűen lettek megformálva. Az épületnek impozáns előcsarnoka és három részes lépcsőháza, valamint díszterme van, és eredetileg egy rendeltetésszerű folyosó kötötte össze a különálló épületben helyet kapó igazgatói lakással. Az épületben található Kosztolányi Dezső írónak szentelt emlékszoba, illetve állandó kiállítás is.
(Ninkov K. Olga)
Irodalom:
Brenner József (Csáth Géza) (2000): Napló 1897–1899. Életjel, Szabadka, 110.
Martinović Cvijin, Kata (2002): Subotički opus Ferenca J. Rajhla – Raichle J. Ferenc szabadkai alkotásai. In: Krstić, Boško (ed.): Secesija u Subotici – Szecesszió Szabadkán.Književna zajednica, Subotica – Kijárat Kiadó, Budapest, 76–103.
Magyar Lászó (1999): Iratvallató. Életjel, Szabadka, 142.
Rakočević–Cvijanov Maja, Džamić Neda (2011): Fasadni reljefi i skulpture u zaštićenom jezgru Subotice. Községközi Műemlékvédelmi Intézet, Szabadka.