118

Cím: Raichle Ferenc park 5.
24000 Szabadka, Szerbia

Információ:
Telefon: +381 (0)24-553-725
e-mail: liksus@open.telekom.rs
www.likovnisusret.rs

A mai Képzőművészeti Találkozó Modern Galériát 1962-ben alapították Szabadkán, és már alapításától kezdve egyik alaptevékenysége volt a Jugoszlávia területén működő művésztelepek munkájának követése, dokumentálása, tanulmányozása és szakszerű bemutatása (Šram 2003). 1968-tól, miután a Városi Múzeumot átköltöztették a Városháza épületébe, a Raichle Ferenc tervezte szecessziós palota lett a Képzőművészeti Találkozó galériájának otthona. A Képzőművészeti Találkozó művészeti gyűjteményét évek során hozta létre felvásárlással, illetve a művészek ajándékaiból. Az itt található tárgyak festészeti, grafikai, szobor és kerámia gyűjteményekbe sorolhatók, a szerzők legnagyobb része pedig az egykori Jugoszlávia területéről származik. A galéria keretében egy grafikai műterem is működik, melyet 1982-ben alapítottak, azzal a céllal, hogy kibővítsék a grafikai gyűjteményt, amely a jugoszláviai grafikusok 1964-ben Palicson megszervezett első kiállításától kezdve folyamatosan gazdagodott. A műterem feladata, hogy a hagyományos grafikai technikák, elsősorban a mélynyomat technikáját ápoló műhely legyen (Tonković Marijanski 1989). A már ismert művészek mellett a Művészeti Akadémia grafika szakos hallgatói is itt alkotnak. A grafikai műterem egyben oktatóközpont is, amely a művészi grafika népszerűsítését tűzte zászlajára. A Képzőművészeti Találkozó műgyűjteményének legszámosabb, és történelmi, valamint művészeti tekintetben legteljesebb része a jugoszláv grafikai gyűjtemény.

Ljubica Vuković Dulić

Irodalom:
1. Tonković Marijanski Katarina (1989): Grafički atelje Likovnog susreta. In: Hegedűs Marta (ed.): Grafičke kolonije i grafičke radionice umetničkih kolonija Jugoslavije 1980-1988. Likovni susret, Subotica, 59.
2. Šram Olga (2003): Povodom četrdeset godina Likovnog susreta. In: 50 godina umetničkih kolonija u Vojvodini. Likovni susret, Subotica, 3-4.