207

Pannónia Rt. Mezőgazdasági-turisztikai Kombinát
Cím: Lenin tér 1.
24330 Pannónia, Szerbia
Információ:
Telefon: +381 (0)24-725-007
E-mail: biser@ptkpanonija.rs
http://ptkpanonija.rs/kontakt

A Pannónia-kastély Bajsa közelében, az azonos nevű mezőgazdasági birtokon fekszik. A földszintes épület 1846-ben épült klasszicista stílusban. Egy gondozott, tágas parkban áll. Az épületet egyszerűség és szimmetrikus kompozíció jellemzi. A bejárati előcsarnok négy masszív oszlopra támaszkodik, felettük egy gerenda, rajta az építés éve, valamint egy háromszögletű oromzat látható. Az ablakokon látható kovácsoltvas rácsok a korabeli kisszámú fennmaradt iparos munka egyik példája. Az épület belsejében megtalálható néhány eredeti tárgy: tükrök, cserépkályha, padlóburkolatok – parketta, asztalosmunkák – diófa íróasztal, stukkódíszek és egy kis könyvtár. Az öreg Falcion grófnak, aki a lovak szerelmese volt, az egykori lóistállója helyén a második világháború után, a mezőgazdasági birtok mellett, felépült a Biser Hotel. A 20. század hetvenes és nyolcvanas éveiben a szálloda vendégei közt megfordultak az akkori sport, kulturális, művészeti és politikai élet legismertebb képviselői. A szállodát 1997-ben újjáépítették, és ismét megnyitották.
(Ninkov K. Olga)
Irodalom:
Bakić, Svetlana (2009): Dvorci i letnjikovci Vojvodine. Pregled fonda graditeljskog nasleđa, stanje objekata, vlasnički odnosi, namene. In: Dvorci i letnjikovci Vojvodine, Nacionalna asocijacija za ekoturizam „Ekoturizam Srbija“, Óbecse, 7–38.
Кулић, Бранка / Kulić, Branka (2012): Дворци и летњиковци Војводине – Castles and Summer Houses od Vojvodina. Покрајински завод за заштиту споменика културе, Петроварадин – Плaтонеум д.о.о., Нови Сад / The Provincial Institute for the Protection of Cultural Monuments, Petrovaradin – Platoneum, Novi Sad, 234–235.