115а

Cím: Raichle Ferenc park 13.
24000 Szabadka, Szerbia

Id. Lichtneckert Károly bérpalotája a szabadkai építész, Macskovits Titusz (Szabadka, 1851 – Szabadka, 1919) tervei alapján épült 1897-től 1898-ig, neogótikus stílusban, Id. Lichtneckert Károly német származású tekintélyes polgár részére, aki a közeli vasútállomás vendéglőjének bérlője volt. A sarki épület a Leovits-palotára támaszkodó oldala a parkra néz, míg másik oldala a vasútállomás felé fordul. A központi és sarki részeket a gazdag díszítés teszi hangsúlyossá, illetve külön kiemelkedik az épület sarkán álló balkon alatti részlet: egy groteszk fej kitárt denevérszárnyakkal. E balkon alatt utólag nyitottak bejáratot egy gyógyszertár miatt. A park felőli oldalon az épület előtt egy kisebb előkert és díszes kovácsoltvas kerítés található. A park felőli főbejárat egy látványos lépcsőházba vezet, amely gazdagon ki volt festve. A földszinten két négyszobás lakás volt, a vasútállomás felőli oldalon pedig négy üzlet sorakozott. Ez az épület a Szabadkán található kisszámú, ugyanakkor reprezentatív neogótikus objektum egyike.
(Ninkov K. Olga)
Irodalom:
Vujnović Prćić Gordana – Aladžić Viktorija – Grlica Mirko (2004): Gradotvorci–Városteremtők. I, Városi Múzeum, Szabadka, 110–115.
Ljubičić, Sava (2006–2008): A Lenin park 13. szám alatti ház. Örökségvédelem, 1., Községközi Műemlékvédelmi Intézet, Szabadka, 207–208.