203

Adresa: Maršala Tita 60
24300 Bačka Topola
Informacije:
Telefon: +381 (0)24 715 384

Umetnička kolonija Bačka Topola osnovana je 1953. godine. Prvi učesnici-osnivači kolonije bili su Jožef Ač (Ács József), Pal Petrik (Petrik Pál), Stevan Maksimović, Zoran Petrović, Boško Petrović i Miloš Bajić. Kolonija se smestila u zgradu stare škole nedaleko od grada. Imre Dević voditelj je i organizator kolonije od osnivanja do 1960., nakon čega koloniju vode Jožef Ipač (Ipacs József), Pal Ador (Ádor Pál), Istvan Žaki. Jedno od programskih usmerenja kolonije bilo je oplemenjivanje životnog i radnog prostora, odnosno program «male sinteze» koji je imao za cilj integrisati umetnost i savremenu arhitekturu (Duranci 2003). Zahvaljujući tom programu brojna novoizgrađena arhitektonska zdanja kao što su škole, ambulante, biblioteke, hotel u Bačkoj Topoli, Malom Iđošu, Feketiću oplemenjeni su freskama, zidnim keramičkim kompozicijama, zidnim mozaicima i skulpturama u prostoru, čime je ostvarena povezanost umetnosti i okoline.
Učesnsnici kolonije bili su umetnici sa čitavog bivšeg jugoslovenskog prostora, ali i iz Mađarske, Poljske, Rusije. Većinu su ipak činili umetnici iz Vojvodine. Promene u konceptu rada kolonije menjaju se devedesetih godina zbog krize i društvu, no kolonija se ne prekida, a u njen rad se uključuje i veći broj mladih umetnika, te se nastavlja i izložbena aktivnost. Zbirku kolonije čine slike, grafike crteži i skulpture autora, učesnika kolonije, a formirana je tokom vremena putem poklona autora, ali i putem otkupa. Danas se nalazi u prostoru Art Gallery, u kaštelu Kraj u Bačkoj Topoli, gde se organizuju i izložbe popraćene izložbenim katalozima (Šram 2003).
Ljubica Vuković Dulić
Literatura:
1. Duranci Bela (2003): Pedeset godina umetničkih kolonija Vojvodine 1952–2002. In: 50 godina umetničkih kolonija u Vojvodini. Likovni susret, Subotica, 17-18.
2. Šram Olga (2003): Umetničke kolonije u Vojvodini 1952–2002. In: 50 godina umetničkih kolonija u Vojvodini. Likovni susret, Subotica, 32-33.