143

Adresa: Branislava Nušića 2. – Cara Dušana 1.
24000 Subotica, Srbija

Ovaj ugaoni objekat izgrađen je po projektu Pala Vadasa (Vadász Pál, 1874–1944) Izgradnja zgrade je završena 1913. godine. Naručilac objekta je bio Slobodni kraljevski grad Subotica. U njemu su bili smešteni elitni stanovi i gradski atelje, koje je Gradski senat izdavao i od kojih je ubirao najamninu. U prizemlju su bile locirane prodavnice, a dugi niz godina je u objektu bila Gradska štamparija. Zaobljeni ugao markiran je polukružnim erkerom, ispod čijeg se krova u visini nalazi tri reljefa sa pozlaćenom mozaičnom pozadinom. U prvom polju su dve muške figure sa šestarom, papirusom i maketom antičkog hrama, što ukazuje na simbole arhitekture, ali i na masone. U centru se nalazi stojeća ženska figura sa krunom na glavi i dve klečeće figure sa čekićem i srpom. U trećem polju predstavljen je žeteoc i risaruša. Na mansardnom delu objekta okrenutog ka pozorištu, nalazi se stakleni zid ateljea i dve muške figure u plitkom reljefu. Figure su okrenute jedna ka drugoj: jedna drži čekić naslonjen na nakovanj, na koji je prislonjen točak, a druga je okružena simbolima umetnosti (lira, vaza, paleta i četkice, bista). Ova kompozicija ukazuje na jedan od osnovnog koncepta secesije: bratstvo umetnosti i zanata tj. industrije, koje je poteklo od Raskinovog pokreta „Art and Crafts“.
(Olga K. Ninkov)
Literatura:
Vujnović Prćić Gordana (2002): Gradska najamna palata – A városi bérpalota. In: Krstić, Boško (ed.): Secesija u Subotici – Szecesszió Szabadkán. Književna zajednica, Subotica – Kijárat Kiadó, Budapest, 116–121.
Ninkov Kovačev, Olga (2002): Pojava nove umetnosti u Subotici – Az új művésuet megjelenése. In: Krstić, Boško (ed.): Secesija u Subotici – Szecesszió Szabadkán. Književna zajednica, Subotica – Kijárat Kiadó, Budapest, 10–23.
Rakočević–Cvijanov Maja – Džamić Neda (2011): Fasadni reljefi i skulpture u zaštićenom jezgru Subotice. Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture–Községközi Műemlékvédelmi Intézet, Subotica, 70–75.